Vandring i Margit Fribergs miljöer

Margit Fribergs böcker är fyllda av hav, fåglar och blommor. Alvaret, den odlade marken, strandängar och båthamnar är miljöer hon skildrat på södra Öland. För er som läst Margit Friberg kan en vandring i dessa miljöer förgylla läsupplevelsen, och för er som ännu inte bekantat er med hennes litteratur kan vandringen bli en inspiration att börja. Att läsa hennes böcker förstärker förstås upplevelsen.

En litterär vandring i Margit Fribergs fotspår utgår från Smedby sockenstuga (mitt emot kyrkan), där man kan följa vägen ner mot vattnet till den lilla byn Gåsesten där hon föddes. Sträckan är ca 2,5 km. Lättgånget och behagligt nerför. Ta gärna med kaffekorg och sittunderlag för avslutning nere på stranden. Är ni flera kan man köra ner och ställa en bil där för att slippa gå vägen tillbaka. Vandringen är inte lämplig för rullstolar och barnvagnar.

Vägen går genom de olika landskapstyper som Margit Friberg så väl beskriver i sina böcker. Stanna vid markeringen A-F (OBS finns endast på kartan) och läs texten som hör till markeringen. Se dig om igen och se då även det som en gång var och det som skildras i böckerna. 

Vandringsfoldern med guidning och texter av Margit Friberg finns i brevlådan utanför sockenstugan.

Hör av er till styrelsen om ni vill ha guidning.

 

Vandringen börjar i jordbrukslandskapet och fortsätter längs havet. 

 

Och avslutas i Gåsestens hamn där man kan fika vid detta bord med utsikt över Kalmarsund. Bordet har försetts med en informationsskylt som berättar om Gåsestens hamn där Margit Friberg föddes 1904.