Aktuellt 2022

17 juli  Årsmöte med föreläsning av Ulf Wickbom

Tårtkalas när Margit Fribergsällskapet firade 20 år

Vandring i vårliga vindar

24 tidigare ledare inom kooperationen i Kalmar besökte den 18 maj Smedby och lärde känna den bygd som inspirerade Margit Friberg. Vandringen gick i solsken och frisk västlig vind men humöret var det inget fel på. Här en paus längs stranden innan det var dags för fruktstund framme i Gåsesten där många hittade en läsida vid syrenbusken i hamnen.  

Elever tolkar Margit Fribergs text i bilder
Vandringsutställning på biblioteken

Världsbokdagen den 23 april firade Degerhamns bibliotek med att inviga en utställning med bilder av elever på Alunskolan. Utställningen är resultatet av ett läsprojekt mellan Margit Fribergsällskapet och kommunens skolor som pågått sedan i höstas. Eleverna har arbetat utifrån Margit Fribergs bok ”Nu seglar Adonia”. Linnéa Danielsson, ledamot i Margit Fribergsällskapets styrelse, har besökt mellanstadieklasser på Torslunda skola, Glömminge skola, Skansenskolan och Alunskolan och läst högt ur boken, berättat om Margit Friberg och talat om den tid då boken utspelar sig, runt första världskriget. Eleverna har sedan skapat egna bilder och tolkat texten utifrån sina egna inre bilder. Resultatet blev den utställning som visades på Degerhamns bibliotek och som nu gått vidare till biblioteket i Mörbylånga där den visas till den 2 juni och därefter flyttas till Färjestaden. 

Såväl Barometern som Ölandsbladet uppmärksammade invigningen i Degerhamn. 

 

Tidigare händelser under våren 2022

Den 7 maj deltog Margit Fribergsällskapet i Smalitt, Smålands litteraturfestival, i Jönköping för  tredje gången. Som vanligt delade vi monter med vi delar monter med DELS som säljer Parnass.  Vi dukade med såväl nytryckta som äldre böcker för att visa på allt som finns. Det blev många trevliga möten med besökare och medutställare. Många är intresserade av Öland som vill läsa om ön och det gick också åt broschyrer om vandringarna. Sigrid Fredriksson (bilden) och Margareta Lilja-Svensson var mycket nöjda när de återvände hem på kvällen. 

Anders Berg höll uppskattat föredrag i repris

Elisabet Engqvist rapporterar:
Den 4 april var det dags för den andra uppskjutna föreläsningen om skutor och skutliv på Öland förr i tiden. Borgholms bibliotek var platsen. Drygt 20 personer (mest herrar) hade infunnit sig för att titta på skutbilder från Mörbylånga hembygdsförenings arkiv och lyssna till Anders Berg, ordförande i Sjöfararkusten. Anders berättade på ett medryckande sätt om livet på en skuta ungefär vid tiden för första världskriget. Det var den tiden Margit Friberg skildrade i sin bok ”Nu seglar Adonia”, som sällskapet nu givit ut på nytt. Vi fick  veta hur arbetet var ombord på en skuta, vad det fanns  för manskap och vilka uppgifter hade de. Och också hur stor lönen var och hur man kunde  ”komma upp sig” i karriären inom sjöfarten. Sverige har världens äldsta system för sjukförsäkring för sjömän, där alla inskrivna med sjömansbok fick sätta av en liten del av lönen för sin trygghet. Vi fick även veta att mer än 2000 svenska personer sysselsatta inom sjöfarten omkommit i första och andra världskriget, ett faktum som helt kommit bort i den svenska rapporteringen om krigen. Fram till 1925 var kvinnor omyndiga men när maken dött blev hustrun  myndig och kunde förvalta sina egna pengar eller starta företag. Det förändrade situationen för änkorna till de män som omkom på sjön. Det var mycket nytt vi fick lära oss.

Margit Fribergs bok Nu seglar Adonia finns nu i nytryck.  

Må bra-grupp i Alby ville veta mer om öländska bygdespel
Ingrid Ljungholm Dal i Hulterstad (t.v.) spelade dotter till änkan Hulda i pjäsen ”Ut med danskarna” 1958. Det var ett av de tio bygdespel som sattes upp på södra Öland under 1950-talet och som det berättas om i vår småskrift Om öländska bygdespel på 1950-talet

Den 7 mars besökte Margareta Lilja-Svensson Må bra-gruppen i Alby och berättade om denna kulturella företeelse för närmare 70 år sedan. Och se, där dök det upp fler bilder och affischer. Det var Margareta Carlsson (t.h.) som hittat sin faster Astrid Nilssons fotoalbum. Astrid Nilsson spelade med i flera bygdespel, bland annat i Margit Fribergs pjäs Bröllop i byn. Finns det månne fler bortglömda album eller affischer med bilder från dessa spel?

 

 

Aktuella aktiviteter:

Margit Friberg på Småländsk litteraturfestival

Den 7 maj deltar Margit Fribergsällskapet i Smalitt, Smålands litteraturfestival, i Jönköping som nu kör igång igen efter pandemin. Det är tredje gången MF-sällskapet deltar i Smalitt där vi delar monter med DELS som säljer Parnass. Vi tar som vanligt med oss buntar av Margit Fribergs böcker men hoppas också kunna sälja några av våra småskrifter. Vi återkommer med rapport. 

Den öländska litterära dagen i Gärdslösa

Efter två års uppehåll återkommer i sommar den öländska litterära dagen i Gärdslösa prästgård. Torsdagen den 28 juli samlas de tre litterära sällskapen: Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner, Anna Rydstedt-sällskapet och Margit Fribergsällskapet kring temat ”Skrock och vidskepelse i öländsk litteratur”. Det blir som vanligt korta föredrag, bokförsäljning, kaffeservering och mingel. Klockan 13-16. 

Vandring i Degerhamn

Vi planerar också för en vandring i Degerhamn utifrån boken ”Nu seglar Adonia” tillsammans med Södra Möcklebys hembygdsförening. Vi återkommer om datum. 

Detta gör vi också:

Berättar om Margit Friberg. Vi åker också ut och berättar om Margit Friberg och hennes böcker på inbjudan av föreningar och läsecirklar.

Medverkar  i olika litterära sammanhang, till exempel på Litteraturdagen på Himmelsberga, samtal/föredrag och uppläsningar på biblioteken. 

Anordnar olika litterära evenemang för medlemmar och allmänhet. 

Guidar vandringar på Margit Friberg-stigen på begäran.