Elever inspirerades av Margit Friberg

Eleverna i årskurs 5 och 6 på Torslunda skola fick i början av november besök av Linnéa Danielsson från Margit Fribergsällskapet. Linnéa berättade om Margit Friberg och hennes författarskap och läste också ett avsnitt ur boken Nu seglar Adonia samt novellen Fröken.

-Vi samtalade om Margit och innehållet i böckerna, om orter på södra Öland, skillnad på roman och novell och om böckernas illustrationer. Eleverna var så intresserade och fick som uppgift att själva vara illustratör och författare, berättar Linnéa Danielsson.

       

Kevin Gustavsson Heldert           Malte Papmehl Dufay

   

Nanna Paradis                                Amanda Abrahamsson       

Här en bild av Elin Mård

           

Utställning i Degerhamn

Nu seglar Adonia, som är Margit Fribergs hyllning till de små skutornas folk på södra Öland, utspelar sig under första världskriget och bygger delvis på faktiska händelser. Genom skutseglarfamiljen Holms vedermödor får vi följa livet vid kusten och ombord på de gamla segelskutorna. När Nu seglar Adonia kom ut första gången 1970 fick den goda recensioner inte minst för de kunniga och detaljrika beskrivningarna av kustsjöfartens villkor. Gedigen research var Margit Fribergs kännetecken och förutom noggranna studier av skutorna bygger boken på intervjuer med skeppare. Boken tillägnas de ”gamla segelsjömän utan vilkas hjälp den aldrig blivit skriven”. Det här är en bok för alla som är intresserade av Ölands och skutornas historia i Kalmarsund. Nu seglar Adonia är den sjätte av författarens böcker som Margit Fribergsällskapet ger ut i faksimiltryck. Boken finns att beställa här. Den finns också att köpa i Borgholms bokhandel, Himmelsberga museum, Stenåsa Naturbokhandel samt hos Albrunna perenner.

Många ville prata om Öland på bokmässa i Jönköping

Årets bokmässa 2020  i Jönköping (8/2)) drog mycket folk och Sigrid Fredriksson (bilden) och Margareta Lilja-Svensson hade en jämn ström av besökare i Margit Fribergsällskapets monter. Många var intresserade av Öland och högen med foldrarna om Ölands litterära stigar minskade snabbt. Även bokförsäljningen gick bra och salen välfylld när vi visade filmen om Margit Fribergs Öland.
Det var tredje året i rad som Margit Fribergsällskapet deltog i Jönköpings bokmässa som är en del i Smalit, Smålands litteraturfestival. I montrarna runtomkring fanns fler andra litterära sällskap, till exempel Pälle Näversällskapet och Selma Lagerlöfsällskapet.

Aktiviteter 2019

 

 

 

 

Under 2020 har vi erbjudit vandringar på Margit Fribergstigen samt  en monterutställning som visas på biblioteken på södra Öland med början på Degerhamns bibliotek under oktober. Vi hann också med att delta på Smålands litteraturfestival i början av februari innan pandemin slog till.

Normalt genomför sällskapet en rad återkommande aktiviteter men 2020 är som alla vet inget normalt år på grund av pandemin. Vi sätter vårt hopp till nästa vår och hoppas då  kunna återgå till åtminstone något av allt vi brukar göra:

Den årliga litterära dagen i Gärdslösa som genomföras tillsammans med Anna Rydstedtsällskapet och Stagnelii Vänner.

Föredrag om Margit Friberg. Vi åker också ut och berättar om Margit Friberg och hennes böcker på inbjudan av föreningar och läsecirklar.

Medverkan  i olika litterära sammanhang, till exempel på Litteraturdagen på Himmelsberga, samtal/föredrag och uppläsningar på biblioteken.