Program sommaren 2019

 

 

 

 

Filmen ”Margit Fribergs Öland” visades den 24 april

15 personer kom för att se Anna Cnattignius film Margit Fribergs Öland visades under litteraturveckan på Färjestaden bibliotek. Det måste man säga är ett bra resultat med tanke på att vi trodde att de flesta som intresserar sig för Margit Friberg redan sett filmen. Den tål å andra sidan att ses flera gånger och kanske var det några som tog tillfället i akt att lära känna henne.

24 april
Filmen ”Margit Fribergs Öland” visas i Färjestaden

Anna Cnattignius film Margit Fribergs Öland berättar om det Öland som Margit Friberg skildrade i sina historiska romaner.Medverkar gör bl.a. Margit Fribergs dotter Inger Hasselbaum, poeten Lennart Sjögren, kastellanen på Borgholms Slott Jim Rudolfsson och författaren och journalisten Thorsten Jansson. Filmen har visats vid ett flertal tillfällen sedan premiären 2016 och nu ges ett nytt tillfälle den 24 april kl.14 på Färjestadens bibliotek. Filmen finns att köpa på dvd. Den kostar 100 kr och kan beställas här.

19 maj
Samtal om öländska bygdespel den 19 maj

Bygdespel har varit en del av den öländska kulturen och många har varit med och medverkat. Prästen Henning West var en av de drivande krafterna. Nu bjuder vi in till ett samtal om öländska bygdespel. Gunnel och Alf Olsson samt Stefan West, son till Henning, kommer att medverka. Det blir också visning av de filmsnuttar som finns bevarade. Alla är välkomna att berätta om sina egna erfarenheter av bygdespelen på Öland.
Plats: Kaffestugan på Himmelsberga  Dag: 19 maj Tid: kl 14.00

15 juli
Besök på Gettlinge gravfält den 15 juli
Med utgångspunkt i ”Skog har öron, mark har ögon” anordnas en guidning på Gettlinge gravfält den 15 juli kl 13-15. Barn och vuxna är välkomna, ingen kostnad. Ta med fikakorg. Evenemanget är ett samarbete mellan Margit Fribergsällskapet, Smedy hembygdsförening och Kvarnföreningen.

18 juli
Gärdslösadagen
I år står poeten Nina Södergren i fokus på de litterära sällskapens dag i Gärdslösa. Vi planerar för såväl film som musik och högläsning av hennes dikter. Som vanligt blir det bokbord och kaffeservering. Gärdslösa prästgård kl 14-17.

21 juli
Margit Fribergsällskapets årsmöte

Vilken av Margit Fribergs böcker tycker du är bäst? Fem personer berättar om sin favoritbok. Kaffe och årsmötesförhandlingar. Smedby sockenstuga, kl 14.00.

31 juli
Vandring på Margit Fribergstigen

Vi börjar i Smedby skola där Lars Andersson och Elisabet Engqvist berättar om Margit Friberg och skolan. Därefter går vi genom olika miljöer som Margit Friberg skriver om i sina böcker ner till hennes födelseplats i Gåsesten. Ta med fika. Onsdag den 31 juli kl. 18.00.
För er som vill vandra på egen hand finns en folder i brevlådan utanför sockenstugan. Vill ni har guidning, hör av er till Sigrid Fredriksson, tfn 070 209 69 62

Vem vill bilda en cirkel om ”Skog har öron, mark har ögon”?

Lisa Tengö och Sigrid Fredriksson har arbetat fram en studiehandledning till bokcirkel med målet att jämföra Carl Linnaeus (1707-1778) dagbok med Margit Fribergs bok ”Skog har öron, mark har ögon”. Är du intresserad av att bilda en bokcirkel och testa handledningen, hör av dig till Sigrid Fredriksson, tfn 070-209 69 62.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Biografin Margit Friberg – mer än öländsk provinsförfattare är skriven av Margareta Lilja-Svensson. Trots att Margit Friberg var verksam i 50 år som författare och mycket läst och älskad på Öland har det inte funnits någon samlad bild av hennes liv och författarskap. Boken finns att beställa här.