Aktiveter 2019

Sällskapet fick plugghäst i present
Hädanefter kan talare i Smedby sockenstuga sitta på en stol med pulpet i trä och skinn när de ska framträda. På sällskapets årsmöte den 21 juli 2019 överraskade Linnea Danielsson med att överlämna en så kallad plugghäst som gåva till sällskapet. Den är gjord efter en modell av Carl von Linné som lät tillverka en plugghäst för att sitta bekvämt och skriva. Sigrid Fredriksson provsitter stolen medan Lars Andersson och Linnea Danielsson väntar på sin tur.
Linnea Danielsson har särskilt varma känslor för Smedby och Margit Fribergsällskapet eftersom härstammar hon från Hammarby och hennes farmor var god vän med Margit Friberg. Vi i Margit Fribergsällskapet bugar och tackar för den fina presenten! På årsmötet omvaldes Sigrid Fredriksson till ordförande och även övriga styrelseledamöter med undantag av Irene Larsson som avsade sig platsen som suppleant men blev istället invald i valberedningen. Åsa Nilsson, bibliotekarie i Mörbylånga, ersätter Irene som suppleant.

Lärorikt möte på Gettlinge gravfält

En solig och blåsig måndageftermiddag (15/7) hade vi tillsammans med Ölands kvarnförening en guidning på Gettlinge gravfält. Ursprunget till det hela var kapitlet Gettlinge i romanen ”Skog har öron, mark har ögon”. Här beskriver Margit Friberg hur Linne kommer förbi några män som bygger en kvarn och vad som då utspelar sig mellan männen, i landskapet och inom Linné. Sigrid Fredriksson berättade om detta och avlöstes av Kennert Gustavsson från kvarnföreningen som berättade om de öländska kvarnarna, och  fick svara på många frågor kring detta. Som alltid var det roligt att göra något tillsammans med en förening med annorlunda inriktning, vi fick alla lära oss något nytt. Vi avslutade med trivsamt fika i lä bakom gravstenarna. Ölandsbladet uppmärksammade evenemanget på en helsida i tidningen.
Sigrid Fredriksson

 Många mindes när Margit Fribergsällskapet bjöd in till samtal om öländska bygdespel

Här på fotot från Himmelsberga ser ni alla oss som deltog i samtalet om de öländska bygdespelen den 19 maj. Många glada minnen fick vi höra, ibland helt otroliga berättelser. Under samtalet väcktes också många frågor, och vi beslöt att träffas på nytt i höst och då har vi förhoppningsvis funderat ut hur man kan gå vidare. Kanske har vi då också fått fram mer material ur gömmorna. Inte får väl en så här kulturhistoriskt intressant företeelse bara glömmas bort?

Filmen ”Margit Fribergs Öland” visades den 24 april

15 personer kom för att se Anna Cnattignius film Margit Fribergs Öland visades under litteraturveckan på Färjestadens bibliotek. Det måste man säga är ett bra resultat med tanke på att vi trodde att de flesta som intresserar sig för Margit Friberg redan sett filmen. Den tål å andra sidan att ses flera gånger och kanske var det några som tog tillfället i akt att lära känna henne.

18 juli
Gärdslösadagen
I år står poeten Nina Södergren i fokus på de litterära sällskapens dag i Gärdslösa. Vi planerar för såväl film som musik och högläsning av hennes dikter. Som vanligt blir det bokbord och kaffeservering. Gärdslösa prästgård kl 14-17.

31 juli
Vandring på Margit Fribergstigen

Vi börjar i Smedby skola där Lars Andersson och Elisabet Engqvist berättar om Margit Friberg och skolan. Därefter går vi genom olika miljöer som Margit Friberg skriver om i sina böcker ner till hennes födelseplats i Gåsesten. Ta med fika. Onsdag den 31 juli kl. 18.00.
För er som vill vandra på egen hand finns en folder i brevlådan utanför sockenstugan. Vill ni har guidning, hör av er till Sigrid Fredriksson, tfn 070 209 69 62

Sigrid Fredriksson provar Linnés plugghäst. Lars Andersson och Linnea Danielsson tittar på. 

Besök på Gettlinge gravfält i juli 2019. 

Många kom för att diskutera och minna bygdespelen på södra Öland.