Detta hände 2023
MARGIT FRIBERG
(1904-1997)
I tio historiska romaner skildrar Margit Friberg livet, naturen och utvecklingen på Öland under skilda tidsepoker. Vid debuten 1942 uppmärksammades i pressen att Öland nu äntligen fått sin egen författare.
Margit Friberg föddes i Gåsesten i Smedby socken på södra Öland den 17 juli 1904. Hennes far var kustskeppare och barndomen präglades av havet och dess näringar. Inför skrivandet lade hon stor möda på research och blev med tiden mycket kunnig i öländsk kulturhistoria.
Hon är en av de mest betydande Ölandsförfattarna och har på ett fullödigt sätt levandegjort öns historia, dess natur och människor. Genom hennes böcker får vi större kunskap och förståelse också för livet på Öland i dag. Hennes författarskap är värt att upptäckas av alla som vill veta mer om detta speciella landskap.
Översta bilden: Sigrid Fredriksson berättade om Margit Friberg och sålde böcker.
Undre bilden: Samtliga öländska litterära sällskap fanns på plats. Filmerna om Margit Friberg och Anna Rydstedt visades.
Vandring
Kaffesurrogat, rågbröd, kringlor, hemgjort smör och päronmarmelad dukades upp när vi bjöd in till smakprovning på mat ur Margit Fribergs böcker. Drygt 20 personer lockades till Smedby sockenstuga på lördagen i världsarvshelgen och lyssnade på när Anders, Solvig, Margareta, Birgitta och Elisabeth i styrelsen berättade om hur de lagat maten. Utgångspunkten var småskriften Till bords med Margit Friberg som kom till förra hösten. I den har vi samlat recept på något av den mat vi hittat i hennes böcker. Skriften finns att köpa här.
En onsdag i augusti fick vi besök av ett tiotal medlemmar i Torsås litterära salong som gick vandringen från Smedby sockenstuga ner till Gåsesten. Det blev en härlig tur i fint väder och välförtjänt fika vid ankomsten till Gåsesten hamn.t
Med Eva Åkerstedt, Ölands Natur, som kunnig guide vandrade vi från Smedby sockenstuga till hamnen i Gåsesten en dag i slutet av augusti. En grupp på sju personer lyssnade nyfiket på vad Eva hade att berätta om den rika floran längs vägen. Ett hotfullt moln hängde över oss men paraplyet behövde aldrig användas. Väl nere vid fikabordet i Gåsesten konstaterades att vandringen nog är längre än de 2,5 km som uppges i informationen. Vi får mäta igen och eventuellt justera uppgiften. Detta var dock inget som förtog upplevelsen av en doftrik och informativ promenad i Margit Fribergs miljöer. Vi hoppas kunna locka Eva att återkomma och berätta om vårens växter nästa år.
Rapportör: Margareta Lilja-Svensson
Detta hände 2022
Träff för daglediga på södra Öland
Måndag den 28 november 2022 träffades ett 20-tal sydölänningar i församlingshemmet i Södra Möckleby. Det serverades en god fisksoppa med aioli, persilja och varma bröd. Alla lät sig väl smaka och det blev trevliga samtal runt borden.
Innan det serverades kaffe och en ljuvligt god hembakad kaka berättade Linnéa Danielsson om den öländska författarinnan Margit Friberg och hennes författarskap.
Böcker och småskrifter visades och det blev stort intresse runt bokbordet. En roman av Margit Friberg blir förstås en riktigt läsvärd julklapp.
Ett varmt tack till Södra Möckleby Församling för inbjudan och tack till alla intresserade lyssnare.
Litteraturfestival
Den 15 oktober medverkade Margit Fribergsällskapet i litteraturfestivalen Vimmerby berättar. Arrangören var Litteraturnod Vimmerby . Det var en heldag med poesiuppläsningar, författarsamtal och rundvandring i Astrid Lindgrens barndomshem.
Vandring i världsarvet lockade många till Degerhamn
Det var soligt och fint när ett 40-tal personer samlades för att vandra i Degerhamn. Linnéa Danielsson och Sigrid Fredriksson berättade om Degerhamn utifrån Margit Fribergs bok Nu seglar Adonia. Södra Möcklebys hembygdsförening stod för kaffeförsäljning och som vanligt vid sådana här evenemang hade Margit Fribergsällskapet dukat upp ett bokbord.
Detta skedde den 17 september under världsarvshelgen och dagen därpå söndagen den 18 september hade sällskapet bjudit in Ulla-Britt Andersson till Capellagården för att berätta om läkeörter. Rubriken hon valt var Växter på gott och ont som lockade 30-tal personer.
17 juli Årsmöte med föreläsning av Ulf Wickbom
Tårtkalas när Margit Fribergsällskapet firade 20 år
Vandring i vårliga vindar
24 tidigare ledare inom kooperationen i Kalmar besökte den 18 maj Smedby och lärde känna den bygd som inspirerade Margit Friberg. Vandringen gick i solsken och frisk västlig vind men humöret var det inget fel på. Här en paus längs stranden innan det var dags för fruktstund framme i Gåsesten där många hittade en läsida vid syrenbusken i hamnen.
Elever tolkar Margit Fribergs text i bilder
Vandringsutställning på biblioteken
Världsbokdagen den 23 april firade Degerhamns bibliotek med att inviga en utställning med bilder av elever på Alunskolan. Utställningen är resultatet av ett läsprojekt mellan Margit Fribergsällskapet och kommunens skolor som pågått sedan i höstas. Eleverna har arbetat utifrån Margit Fribergs bok ”Nu seglar Adonia”. Linnéa Danielsson, ledamot i Margit Fribergsällskapets styrelse, har besökt mellanstadieklasser på Torslunda skola, Glömminge skola, Skansenskolan och Alunskolan och läst högt ur boken, berättat om Margit Friberg och talat om den tid då boken utspelar sig, runt första världskriget. Eleverna har sedan skapat egna bilder och tolkat texten utifrån sina egna inre bilder. Resultatet blev den utställning som visades på Degerhamns bibliotek och som nu gått vidare till biblioteket i Mörbylånga där den visas till den 2 juni och därefter flyttas till Färjestaden.
Såväl Barometern som Ölandsbladet uppmärksammade invigningen i Degerhamn.
Tidigare händelser under våren 2022
Den 7 maj deltog Margit Fribergsällskapet i Smalitt, Smålands litteraturfestival, i Jönköping för tredje gången. Som vanligt delade vi monter med vi delar monter med DELS som säljer Parnass. Vi dukade med såväl nytryckta som äldre böcker för att visa på allt som finns. Det blev många trevliga möten med besökare och medutställare. Många är intresserade av Öland som vill läsa om ön och det gick också åt broschyrer om vandringarna. Sigrid Fredriksson (bilden) och Margareta Lilja-Svensson var mycket nöjda när de återvände hem på kvällen.
Anders Berg höll uppskattat föredrag i repris
Elisabet Engqvist rapporterar:
Den 4 april var det dags för den andra uppskjutna föreläsningen om skutor och skutliv på Öland förr i tiden. Borgholms bibliotek var platsen. Drygt 20 personer (mest herrar) hade infunnit sig för att titta på skutbilder från Mörbylånga hembygdsförenings arkiv och lyssna till Anders Berg, ordförande i Sjöfararkusten. Anders berättade på ett medryckande sätt om livet på en skuta ungefär vid tiden för första världskriget. Det var den tiden Margit Friberg skildrade i sin bok ”Nu seglar Adonia”, som sällskapet nu givit ut på nytt. Vi fick veta hur arbetet var ombord på en skuta, vad det fanns för manskap och vilka uppgifter hade de. Och också hur stor lönen var och hur man kunde ”komma upp sig” i karriären inom sjöfarten. Sverige har världens äldsta system för sjukförsäkring för sjömän, där alla inskrivna med sjömansbok fick sätta av en liten del av lönen för sin trygghet. Vi fick även veta att mer än 2000 svenska personer sysselsatta inom sjöfarten omkommit i första och andra världskriget, ett faktum som helt kommit bort i den svenska rapporteringen om krigen. Fram till 1925 var kvinnor omyndiga men när maken dött blev hustrun myndig och kunde förvalta sina egna pengar eller starta företag. Det förändrade situationen för änkorna till de män som omkom på sjön. Det var mycket nytt vi fick lära oss.
Margit Fribergs bok Nu seglar Adonia finns nu i nytryck.
Må bra-grupp i Alby ville veta mer om öländska bygdespel
Ingrid Ljungholm Dal i Hulterstad (t.v.) spelade dotter till änkan Hulda i pjäsen ”Ut med danskarna” 1958. Det var ett av de tio bygdespel som sattes upp på södra Öland under 1950-talet och som det berättas om i vår småskrift Om öländska bygdespel på 1950-talet.
Den 7 mars besökte Margareta Lilja-Svensson Må bra-gruppen i Alby och berättade om denna kulturella företeelse för närmare 70 år sedan. Och se, där dök det upp fler bilder och affischer. Det var Margareta Carlsson (t.h.) som hittat sin faster Astrid Nilssons fotoalbum. Astrid Nilsson spelade med i flera bygdespel, bland annat i Margit Fribergs pjäs Bröllop i byn. Finns det månne fler bortglömda album eller affischer med bilder från dessa spel?