AKTIVITETER 2022

Träff för daglediga på södra Öland

Måndag den 28 november 2022 träffades ett 20-tal sydölänningar i församlingshemmet i Södra Möckleby. Det serverades en god fisksoppa med aioli, persilja och varma bröd. Alla lät sig väl smaka och det blev trevliga samtal runt borden.
Innan det serverades kaffe och en ljuvligt god hembakad kaka berättade Linnéa Danielsson om den öländska författarinnan Margit Friberg och hennes författarskap.
Böcker och småskrifter visades och det blev stort intresse runt bokbordet. En roman av Margit Friberg blir förstås en riktigt läsvärd julklapp.
Ett varmt tack till Södra Möckleby Församling för inbjudan och tack till alla intresserade lyssnare. 

AKTIVITETER 2021

En kväll om öländska skutor och dess besättningar

Föreningen Sjöfararkustens ordförande Anders Berg berättade den 25 november 2021 om skutor och sjöfart förr i hembygdsgården i Mörbylånga. Sjöfart intresserar många ölänningar och det märktes på anslutningen. Den stora salen var fullsatt när kvällen inleddes av Elisabeth Enqvist som visade ett bildspel på öländska skutor för kunniga åhörare som kunde fylla i med uppgifter om de olika skutorna.
Rubriken på föredraget var ”Då seglade Adonia” och anspelar förstås på Margit Fribergs bok ”Nu seglar Adonia”  som kom i nytryck våren 2020.

En trogen skara besökte årsmötet 2021
Som vanligt var årsmötet förlagt i anslutning till Margit Fribergs födelsedag den 17 juli. I år blev det den 18 juli och som vanligt var mötet förlagt till Smedby sockenstuga. De cirka 15 personer som anslutit fick lyssna till Linnéa Danielssons erfarenheter av de uppskattade skolbesök hon gjort under året. Sigrid Fredriksson berättade om DELS, organisationen De litterära sällskapen i Sverige, som Margit Fribergsällskapet är anslutet till. Margit Fribergsällskapet fick också en delvis ny styrelse, se vidare. 

Elever inspirerades av Margit Friberg

Eleverna i årskurs 5 och 6 på Torslunda skola fick i början av november besök av Linnéa Danielsson från Margit Fribergsällskapet. Linnéa berättade om Margit Friberg och hennes författarskap och läste också ett avsnitt ur boken Nu seglar Adonia samt novellen Fröken.

-Vi samtalade om Margit och innehållet i böckerna, om orter på södra Öland, skillnad på roman och novell och om böckernas illustrationer. Eleverna var så intresserade och fick som uppgift att själva vara illustratör och författare, berättar Linnéa Danielsson.

Kevin Gustavsson Heldert           Malte Papmehl Dufay

   

Nanna Paradis                                Amanda Abrahamsson       

Här en bild av Elin Mård

Aktiviteter 2020

Utställning i Degerhamn

Nu seglar Adonia, som är Margit Fribergs hyllning till de små skutornas folk på södra Öland, utspelar sig under första världskriget och bygger delvis på faktiska händelser. Genom skutseglarfamiljen Holms vedermödor får vi följa livet vid kusten och ombord på de gamla segelskutorna. När Nu seglar Adonia kom ut första gången 1970 fick den goda recensioner inte minst för de kunniga och detaljrika beskrivningarna av kustsjöfartens villkor. Gedigen research var Margit Fribergs kännetecken och förutom noggranna studier av skutorna bygger boken på intervjuer med skeppare. Boken tillägnas de ”gamla segelsjömän utan vilkas hjälp den aldrig blivit skriven”. Det här är en bok för alla som är intresserade av Ölands och skutornas historia i Kalmarsund. Nu seglar Adonia är den sjätte av författarens böcker som Margit Fribergsällskapet ger ut i faksimiltryck. Boken finns att beställa här. Den finns också att köpa i Borgholms bokhandel, Himmelsberga museum, Stenåsa Naturbokhandel samt hos Albrunna perenner.

Många ville prata om Öland på bokmässa i Jönköping

Årets bokmässa 2020  i Jönköping (8/2)) drog mycket folk och Sigrid Fredriksson (bilden) och Margareta Lilja-Svensson hade en jämn ström av besökare i Margit Fribergsällskapets monter. Många var intresserade av Öland och högen med foldrarna om Ölands litterära stigar minskade snabbt. Även bokförsäljningen gick bra och salen välfylld när vi visade filmen om Margit Fribergs Öland.
Det var tredje året i rad som Margit Fribergsällskapet deltog i Jönköpings bokmässa som är en del i Smalit, Smålands litteraturfestival. I montrarna runtomkring fanns fler andra litterära sällskap, till exempel Pälle Näversällskapet och Selma Lagerlöfsällskapet.

Aktiveter 2019

Sällskapet fick plugghäst i present
Hädanefter kan talare i Smedby sockenstuga sitta på en stol med pulpet i trä och skinn när de ska framträda. På sällskapets årsmöte den 21 juli 2019 överraskade Linnea Danielsson med att överlämna en så kallad plugghäst som gåva till sällskapet. Den är gjord efter en modell av Carl von Linné som lät tillverka en plugghäst för att sitta bekvämt och skriva. Sigrid Fredriksson provsitter stolen medan Lars Andersson och Linnea Danielsson väntar på sin tur.
Linnea Danielsson har särskilt varma känslor för Smedby och Margit Fribergsällskapet eftersom härstammar hon från Hammarby och hennes farmor var god vän med Margit Friberg. Vi i Margit Fribergsällskapet bugar och tackar för den fina presenten! På årsmötet omvaldes Sigrid Fredriksson till ordförande och även övriga styrelseledamöter med undantag av Irene Larsson som avsade sig platsen som suppleant men blev istället invald i valberedningen. Åsa Nilsson, bibliotekarie i Mörbylånga, ersätter Irene som suppleant.

Lärorikt möte på Gettlinge gravfält

En solig och blåsig måndageftermiddag (15/7) hade vi tillsammans med Ölands kvarnförening en guidning på Gettlinge gravfält. Ursprunget till det hela var kapitlet Gettlinge i romanen ”Skog har öron, mark har ögon”. Här beskriver Margit Friberg hur Linne kommer förbi några män som bygger en kvarn och vad som då utspelar sig mellan männen, i landskapet och inom Linné. Sigrid Fredriksson berättade om detta och avlöstes av Kennert Gustavsson från kvarnföreningen som berättade om de öländska kvarnarna, och  fick svara på många frågor kring detta. Som alltid var det roligt att göra något tillsammans med en förening med annorlunda inriktning, vi fick alla lära oss något nytt. Vi avslutade med trivsamt fika i lä bakom gravstenarna. Ölandsbladet uppmärksammade evenemanget på en helsida i tidningen.
Sigrid Fredriksson

 Många mindes när Margit Fribergsällskapet bjöd in till samtal om öländska bygdespel

Här på fotot från Himmelsberga ser ni alla oss som deltog i samtalet om de öländska bygdespelen den 19 maj. Många glada minnen fick vi höra, ibland helt otroliga berättelser. Under samtalet väcktes också många frågor, och vi beslöt att träffas på nytt i höst och då har vi förhoppningsvis funderat ut hur man kan gå vidare. Kanske har vi då också fått fram mer material ur gömmorna. Inte får väl en så här kulturhistoriskt intressant företeelse bara glömmas bort?

Filmen ”Margit Fribergs Öland” visades den 24 april

15 personer kom för att se Anna Cnattignius film Margit Fribergs Öland visades under litteraturveckan på Färjestadens bibliotek. Det måste man säga är ett bra resultat med tanke på att vi trodde att de flesta som intresserar sig för Margit Friberg redan sett filmen. Den tål å andra sidan att ses flera gånger och kanske var det några som tog tillfället i akt att lära känna henne.

18 juli
Gärdslösadagen
I år står poeten Nina Södergren i fokus på de litterära sällskapens dag i Gärdslösa. Vi planerar för såväl film som musik och högläsning av hennes dikter. Som vanligt blir det bokbord och kaffeservering. Gärdslösa prästgård kl 14-17.

31 juli
Vandring på Margit Fribergstigen

Vi börjar i Smedby skola där Lars Andersson och Elisabet Engqvist berättar om Margit Friberg och skolan. Därefter går vi genom olika miljöer som Margit Friberg skriver om i sina böcker ner till hennes födelseplats i Gåsesten. Ta med fika. Onsdag den 31 juli kl. 18.00.
För er som vill vandra på egen hand finns en folder i brevlådan utanför sockenstugan. Vill ni har guidning, hör av er till Sigrid Fredriksson, tfn 070 209 69 62

Sigrid Fredriksson provar Linnés plugghäst. Lars Andersson och Linnea Danielsson tittar på. 

Besök på Gettlinge gravfält i juli 2019. 

Många kom för att diskutera och minna bygdespelen på södra Öland.